three%20people%20riding%20horses%20on%20

Simpele vragen, simpele antwoorden

Coaching met paarden is een realtief nieuwe toevoeging aan het scala aan ontwikkelmogelijkheden. Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan naar de communicatie met dieren en de impact van dieren op het therapie- of coachtraject van de mens. Met name rondom trauma met kinderen worden fantastische resultaten geboekt. 

Die bevestiging zie ik ook in mijn eigen praktijk. In mijn sessies is weinig ruimte voor bull shit, omdat paarden ons direct brengen tot de kern. Uitdaging in grenzen stellen, leiderschap, groepsdynamiek en spanningen worden in no time bloot gelegd. Graag leg ik je uit hoe dat kan.

En geloof me, ik ben destijds sceptisch gestart met mijn eerste, persoonlijke zoektocht. En inmiddels kan ik er niet omheen dat coaching met de inzet van paarden ons direct tot de essentie brengt. 

 

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is begeleiding in je eigen ontwikkeling met de hulp van paarden. Paarden zijn zeer gevoelig en laten zich niet om de tuin leiden; ideaal dus als je met jezelf aan de slag wil en open staat voor een confronterende sessie. Je coachvraag kan varieren van keuzestress in je priveleven, tot aan hulp bij je leiderschaps skills op je werk.

Wat heb ik aan (paarden)coaching?

Coaching is een investering in jezelf. Het is de samenwerking tussen jezelf en de coach, en eventueel personen om je heen, zoals familie of je collega's. Door middel van sessies en oefeningen komen we tot de kansen en belemmeringen in jouw coachvraag. Hoe ga je om met je ontslag? Hoe ervaar je minder (werk)stress? Hoe voel je meer vrijheid in het maken van je eigen keuzes? 

Bij coaching is het van belang dat je daadwerkelijk aan de slag wil, en ook je verantwoordelijkheid durft te dragen. Geen quick fix.

Coaching, en ook paardencoaching, helpt je bij het inzien en onderkennen van drempels en hefbomen in jouw groeipad. Het vinden van de juiste energie en balans om met grip, mentale rust of positief gevoel je (werkende) leven voort te zetten.  

Hoe kan een paard mij iets 'vertellen'?

Paardencoaching. Klinkt vaag he? En ik was net zo sceptisch als jij. Maar het principe is simpel: Van oudsher zijn paarden kuddedieren. Ze leven dus in groepen en kennen daarbij een belangrijke hierarchie. Daarnaast zijn het vluchtdieren, die bij gevaar dus pijlsnel moeten denken en handelen. En dat alles zonder woorden. Dat maakt dat een paard mega sensitief is en direct voelt hoe de vlag erbij hangt. Ze zijn daarbij ongevoelig voor je eigen beschermingsmechanisme en kijken dus dwars door je heen. Omdat paarden zich dus niet om de tuin laten leiden, helpen ze bij het blootleggen van situaties, zoals twijfels, onzekerheid of spanning. En dat helpt jou en mij om in korte tijd tot de kern te komen van de coachsessie. Zonder poeha en hekserij; best logisch en natuurlijk eigenlijk.

Ben ik geschikt voor paardencoaching?

Je hoeft niks met paarden te hebben of te kunnen. Geruststellend wel he? Wel is het belangrijk dat je echt de confrontatie aan durft te gaan. Coaching zonder open toegang tot de kern van je vraag is zonde van onze tijd. Het paard zorgt er immers wel voor dat we dingen oprakelen die je zelf misschien nog liever even bij je hield. Heb je dat liever niet? Dan is paardencoaching, en coaching in het algemeen, minder geschikt voor je. Of, kan je jezelf misschien voor nu de vraag stellen waarom je gesloten blijft over je eigen gevoel, overtuiging of angst,

Wat is het verschil tussen coaching en paardencoaching?

Het antwoord zal je vast niet verbazen: het paard. Coaching met de inzet van paarden helpt natuurlijke situaties te creeeren die direct jouw vraag blootleggen. Denk aan de manager die een team van 40 man aanstuurt, maar een kleine pony niet in beweging krijgt. Gebeurt echt. 

Zo'n situatie ontstaat enkel door de inzet van paarden. Heb je die niet, dan is coaching nog steeds succesvol, maar kan het zijn dat je minder snel tot de zichtbare kern komt, doordat je in dat geval meer afhankelijk bent van de verbale communicatie en het non-verbale aspect een kleinere rol speelt. 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van paarden?

Naast het sensitieve karakter van paarden, is het grote voordeel dat zij geen 'last' hebben van vooroordelen, opvattingen, gewoontes of 'hoe het hoortjes'. Met andere woorden: zaken die ons vaak beinvloeden in ons dagelijks doen en laten, worden door een paard buiten spel gezet. Lekker wel, want vaak zijn het juist die zaken die ons belemmeren in het ervaren van groei of vrijheid. Denk aan de mening van anderen of financiele zekerheid als je diep van binnen voor jezelf wil beginnen.

hennie-stander-p8qwfghfpzw-unsplash.jpg

Heb je een vraag?

Misschien heb je nog heel wat vragen. Twijfel je nog. Wil je weten hoe een traject eruit ziet of wat het jou of je team kan brengen? Ik licht het graag verder toe. Stuur me een berichtje, dan hebben we het er over. Tot gauw!

Bedankt voor de inzending!